Hur lång tid odla skägg omslagsbild

Hur lång tid tar det att odla skägg?

Skäggodling är en ganska långsam process. Detta oavsett om du vill ha ett prydligt hipsterskägg eller ett vildvuxet vikingaskägg. Så exakt hur lång tid tar det att odla skägg?

Det beror förstås på vilken skägglängd du önskar. I regel tar det dock cirka två till fyra månader att odla ett helskägg. Den exakta tiden varierar från man till man. Vissa mäns skägg växer dubbelt så snabbt som andras. Det viktiga är att låta det ta tid och inte ha för bråttom.

Generellt sett når skägget sin fulla längd först efter sex år. För att odla ett skägg med en ordentlig längd behövs ofta ett så kallat “yeard”. Det innebär att du behöver odla ditt skägg i ett helt år utan att ansa det. Men om du inte har tålamod till det är 4 månader en bra start.

Så lång tid tar det att odla ett skägg

Ska du för första gången låta ditt skägg växa ut? Eller har du kanske tänkt börja om från början? Oavsett vilket undrar du som läser detta sannolikt hur lång tid det tar att odla ett skägg.

Det korta svaret på denna fråga skulle kunna vara: hur långt är ett snöre?! Men för sakens skull förutsätter vi att du syftar på ett stort och prydligt helskägg. Även det längre svaret blir lite svävande.

Det finns flera olika faktorer som påverkar hur lång tid det tar för dig att odla ett skägg. Skäggväxten är väldigt individuell betingad. Det finns därför inget rakt svar på hur många månader som krävs. Men vi ska ändå försöka ge en bild av vad du kan förvänta dig. Nedan förklarar vi även vilka faktorer som påverkar tidsåtgången.

Hur mycket växer ett skägg på en vecka?

Ett skägg växer i genomsnitt omkring 2,3 mm per vecka. Det motsvarar en tillväxttakt på cirka 0,33 mm om dagen. På en månad växer skägget i runda slängar 1 cm. Men dessa siffror är generella – i ditt specifika fall kan det röra sig om lite mer, eller lite mindre.

När slutar skägget växa?

I studier har man sett att mäns skägg i regel aldrig växer längre än i sex års tid. Om du under hela den tiden avhåller dig från att ansa skägget kan det nå en längd på cirka 90 cm. Ditt huvudhår kan ofta fortsätta växa längre än så, men tillväxtfasen är kortare för ansiktshår. Därför kommer du troligtvis inte kunna odla ett skägg som sträcker sig ända ner till marken.

Odla skägg insikter
Du bör vara medveten om att det tar ganska lång tid att odla ett stort skägg.

Vilka faktorer påverkar skäggväxten?

De faktorer som påverkar din skäggväxt inkluderar din ålder och din arvsmassa. De flesta mäns skägg växer som mest mellan 25 och 35 års ålder. Detta varierar dock från person till person.

Den allra viktigaste faktorn för skäggväxt är dock nivån av det manliga könshormonet testosteron. Om du har en låg testosteronnivå i kroppen finns det därmed en risk för att detta påverkar din skäggväxt negativt. Faktum är att personer med stor testosteronbrist i princip knappt får någon ansiktsbehåring alls.

Ytterligare en faktor som påverkar skäggväxten är din kosthållning. Som du säkert känner till hjälper en proteinrik kost oss män att bygga muskelmassa. Men faktum är att proteinet även har en positiv inverkan på din hårväxt. Våra hårstrån består i själva verket av ett protein som heter keratin. Så för att optimera skäggväxten bör du äta proteinrika livsmedel. Säkerställ också att du får i dig tillräckliga mängder av diverse vitaminer och mineraler.

En faktor som du troligtvis inte tänker på är att skäggväxten faktiskt är säsongsbetonad. I en brittisk studie studerade man skäggen hos 14 friska män i åldrarna 18-39 med inomhusjobb. Forskarna fann att deras skägg växte som saktast i januari och februari. Deras skäggväxt ökade sedan stadigt mellan mars och juli. Under de varmare månaderna var tillväxttakten som mest 60 % högre än under vintern.

Så odlar du ett stort skägg

Att odla ett stort helskägg kan ta allt från två till sex månader. Exakt hur lång tid detta tar beror till stor del på dina genetiska förutsättningar. För genetiken är en viktig faktor för skäggväxten som tillsammans med övriga faktorer avgör ditt skäggs potential. Men efter sex månader kommer de flesta män som odlar skägg att kunna stoltsera med en bra grund för vidare tillväxt. Och för många kommer det ske betydligt tidigare än så.

Ditt skägg växer i flera stadier. Under den första veckan rör det sigt i allmänhet enbart om skäggstubb. Därefter kommer det sakta men säkert växa sig allt längre. Detta så länge du inte får för dig att trimma eller ansa skägget.

Att lägga ner rakhyveln och bara låta skägget växa är steg ett till att odla ett stort skägg. Det bästa du kan göra är att helt enkelt lämna ditt skägg ifred. Om du trimmar och klipper skägget kommer det ta längre tid innan det når sin fulla längd. Med det sagt är det helt upp till dig om du vill satsa på en långsam men prydlig skäggväxt eller en längre och mer vildvuxen stil.

En bra riktlinje är att utvärdera skäggväxten en gång i halvåret. För varje sex månader kan du ägna en dag åt att fundera över huruvida du ska raka bort eller trimma skägget. Ha dock i åtanke att denna skägglängd som du har väntat så tålmodigt på har varit surt förvärvad. Ett bra tips är att i sådana fall bara ansa en liten bit av skägget för att sedan fortsätta odla skägget i ytterligare ett halvår.

Om ditt skägg kliar bör du införskaffa en bra skäggolja. Denna olja är guld värd för skäggprydda män och hjälper dig att återfukta ditt skägg och huden under detta.

Steg ett när du vill odla skägg är att sluta raka dig och lämna skägget i fred.

Kan man odla skägg trots dålig skäggväxt?

Långt ifrån alla män har de förutsättningar som krävs för att kunna stoltsera med ett stort och långt helskägg. Om du har dålig skäggväxt kan det vara en utmaning att odla ett stiligt skägg. Men det innebär inte att du helt behöver ge upp din strävan.

Skrolla istället upp lite grann i denna artikel och läs på om de faktorer som påverkar skäggväxten. Genom att studera dessa kan du finna förbättringsområden i din livsstil eller hälsa som du kan åtgärda. Dessa förbättringar kan i sin tur vara viktiga nycklar till att kunna odla det skägg som du alltid har drömt om!

Avslutande tankar

Vilka förutsättningar du har när det kommer till skäggväxt påverkar hur lång tid det tar för dig att odla ett skägg. De olika faktorer som är inblandade avgör även hur pass tätt och långt ditt skägg växer. Men den allra viktigaste nyckeln till en framgångsrik skäggodling är tålamod. Så lägg tillbaka rakhyveln i badrumsskåpet och lämna ditt skägg ifred i ett halvår till ett år. Därefter kan det vara en god idé att låta en barberare snygga till skägget innan du fortsätter odla!

About The Author

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *