Man som kliar sig i skägget

När slutar skägget klia? Och varför kliar mitt skägg?

Om du någonsin har bestämt dig för att odla skägg vet du att det initialt är förknippat med klåda. För vissa är detta mer påtagligt än för andra. Men varför kliar ditt skägg egentligen? Och när slutar skägget klia?

Skäggklådan är ofta tillfällig och kan vara i mellan 1 och 3 veckor. Om du störs mycket av att skägget kliar kan du minska klådan genom att applicera en skäggolja. Efter några veckor kommer klådan upphöra. Skäggklåda kan även orsakas av dålig hygien, inåtväxta hårstrån, akne eller hudirritation.

Fortsätta läsa för att få mer information om orsakerna till skäggklåda och vad du kan göra åt saken!

Därför kliar ditt skägg

Orsakerna till att ett skägg kliar varierar. Nedan går jag i korthet igenom de vanligaste orsakerna till skäggklåda.

Inåtväxande skäggstrån

När du rakar dig kapas de grova skägghåren i en vinkel som ger dem en vass ände. I takt med att du låter skägget växa kan dessa vassa skägghår irritera din hy och orsaka klåda. I vissa fall kan håren dessutom börja växa inåt och gräva sig tillbaka ner i huden. Även detta får ditt skägg att klia.

Hudtorrhet

En annan vanlig orsak till skäggklåda är hudtorrhet. Om du har torr hud under skägget är risken stor att detta resulterar i en ihärdig klåda. För att motverka torrhet bör du vara noga med att återfukta din hy. Detta gör du lämpligast genom att applicera en skäggolja i ditt skägg och skäggbotten.

Huden luftas inte tillräckligt mycket

Smuts och döda hudceller byggs upp och skapar med tiden en barriär som stoppar lufttillflödet till din hud. Om du rakar dig ofta försöker skäggstråna att tränga upp genom denna barriär, men så är ju inte fallet när du låter skägget växa ut. Därför behöver du borsta bort de döda hudcellerna och låta syret leta sig in till huden.

Man som vidrör sitt skäggiga ansikte
Ett tätt skägg kan lätt kapsla in smuts och döda hudceller, och begränsa lufttillflödet.

Mjälleksem eller svamp i skäggbotten

Svamp i skäggbotten och mjälleksem är två exempel på hudbesvär som orsakar klåda i skägget. Även här går botemedlet ut på att avlägsna döda hudceller genom regelbunden exfoliering, rengöring och återfuktning.

Exfoliera först huden med hjälp av en skäggborste med mjuka borst. Tvätta sedan skägget med en skäggtvål och fortsätt sedan din skäggvårdsrutin. Avsluta med att smörja in skägget med en skäggolja. Borsta igenom ditt skägg för att säkerställa att oljan fördelas jämnt i skägget.

Så kan du få skägget att sluta klia

När du lider av skäggklåda vill du inget hellre än att få skägget att sluta klia. Om du just har påbörjat din resa mot ett stort och ståtligt skägg kan du behöva hålla ut. Så när slutar skägget att klia? Om du är tålmodig och uthärdar i ett par-tre veckor så bör klådan lägga sig.

Men det finns också vissa åtgärder som du kan vidta för att minska klådan. Dessutom skiljer sig tillvägagångssättet åt beroende på orsaken till klådan. Nedan går jag igenom några av de vanligaste åtgärderna mot ett kliande skägg.

Tvätta ansiktet och skägget regelbundet

Genom att tvätta ansiktet och skägget regelbundet förhindrar du att ett laget av smuts och bakterier byggs upp på huden under ditt skägg. En annan positiv bieffekt av regelbunden rengöring är att huden inte blir alltför oljig och fet. Tvätta därför ansiktet och skägget varje dag med varmt vatten och en bra skäggtvål.

Mjuka upp skägget med en conditioner

Använd gärna en conditioner för att göra skäggstråna lite mjukare och för att förhindra att de irriterar din hy.

Använd en skäggolja

Det är viktigt att du återfuktar fuktar skägget och huden under skäggbotten. Detta gör du lämpligtvis genom att applicera en skäggolja i ditt skägg. Det finns flera olika oljor att välja mellan på marknaden. Vissa är doftfria medan andra är parfymerade. Tänk på att fördela oljan jämnt i skägget och att det ofta räcker med blott ett fåtal droppar olja.

Borsta ditt skägg

En annan enkel men ack så effektiv åtgärd som du kan vidta är att borsta ditt skägg regelbundet. Genom att göra detta hjälper du till att avlägsna döda hudceller och andra partiklar från skägget. Du behöver dock inte gå till överdrift – det räcker gott med att sköta borstningen i samband med att du tvättar ditt skägg.

Man som borstar sitt skägg
Viktigt att borsta skägget för att förhindra skäggklåda.

Undvik att klia i skägget

Ytterligare ett sätt att förhindra skäggklåda är att undvika att klia i skägget. Detta kan kanske låta kontraintuitivt, men faktum är att du riskerar att orsaka klåda genom att klia. För risken är stor att du gör mer nytta än skada och bara orsaka än värre klåda. Så undvik att klia dig i skägget!

Avslutande tankar

Skäggklåda är ett väldigt vanligt problem bland skäggprydda män. Det är framför allt väldigt vanligt att skägget kliar när du för första gången börjar odla ett skägg.

Genom att hålla skägget rent och låta skäggstråna växa ut kan du motverka klådan. Vid behov kan du även använda några av de övriga knep som vi berättar om ovan. För hur irriterande kliandet än kan vara är sannolikheten stor att den är övergående. Efter en till tre veckor har den i de flesta fall gått över.

Så härda ut och besegra din skäggklåda så kommer du ut på andra sidan som en riktig skäggman!

About The Author

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *