Olika skägg efter ansiktsform

Så väljer du skägg efter ansiktsform

Skäggtrenden är här för att stanna. Skäggfrisyrer är numera nästan lika vanliga som huvudfrisyrer. Den stora frågan är inte om utan snarare hur du bör framhäva din ansiktsbehåring. Därför är det viktigt att välja skägg efter ansiktsform.

Det finns goda skäl till att du bör välja en skäggfrisyr som passar formen på ditt ansikte. För alla passar inte i en och samma frisyr för huvudet och detsamma gäller även för skägg. I den här artikeln kommer jag att guida dig fram till ett skägg som matchar din ansiktsform.

Så väljer du rätt skägg för din ansiktsform

Till att börja med behöver du ta reda på vilken ansiktsform du har. Detta är enkelt att göra.

Ditt ansikte kan bland annat ha någon av följande former:

 • Fyrkantigt. Det fyrkantiga ansiktet har en tydligt markerad haklinje. Käkbenen har ungefär samma bredd som pannan. En känd person med ett karaktäristiskt fyrkantigt ansikte är Brad Pitt. Två andra exempel är Tom Cruise och Elijah Wood.
 • Runt. Det runda ansiktet har mjuka former och saknar skarpa linjer. Din haka har ungefär samma bredd som din panna. Aaron Paul är en kändis som har ett typiskt runt ansikte. Två andra exempel är Jack Black och Kanye West.
 • Trekantigt. Det trekantiga ansiktet har en spetsig haka och tydligt markerade kanter upptill i ansiktet. En känd person med denna ansiktsform är Arnold Schwarzenegger. Justin Timberlake och Leonardo DiCaprio är två andra exempel.
 • Avlångt. Det avlånga ansiktet är lite mer avlångt än brett. Dessutom har din haka och panna ungefär samma bredd. En känd person som har denna ansiktsform är George Clooney. Två andra exempel är Jake Gyllenhaal och Sacha Baron Cohen.
 • Ovalt. Det ovala ansiktet har mjuka linjer men är lite mer avlångt än runt. På detta sätt skiljer det sig åt från runda ansikten. En kändis med ovalt ansikte är Kiefer Sutherland. Mikael Persbrandt och Zac Efron är ytterligare två exempel.
 • Diamantformat. Det diamantformade ansiktet har en stark käklinje och en ganska spetsig haka. Kindbenen är tydligt markerade och pannan är inte påtagligt bred. Christian Bale är en känd person med ett diamantformat ansikte. Två ytterligare exempel på kändisar med diamantformat ansikte är Nick Jonas och Robert Pattinson.
 • Hjärtformat. Det hjärtformade ansiktet har en hjärtliknande form. Din panna är lite bredare än dina käkben och din haka är spetsig. En känd person med ett hjärtformat ansikte är Ryan Gosling. Joseph Gordon-Levitt och James Marsden är två andra exempel på kändisar med hjärtformade ansikten.
Illustration som visar hur olika ansiktsformer ser ut
Nio vanliga ansiktsformer.

Lämpligt skägg för ett smalt (avlångt) ansikte

Om du har ett lite längre och smalare ansikte bör du undvika långa eller spetsiga skägg. Dessa förlänger din ansiktsform och får ditt ansikte att se än smalare ut. Om du istället satsar på att täcka kinderna med skägg kan din haka se lite bredare ut. Detta gör att uppmärksamheten dras bort från ansiktets längd.

Ett lämpligt skägg för ett smalt ansikte är därför ett lite kortare helskägg.

Lämpligt skägg för ett runt ansikte

Du bör alltid vara noga med skäggvården oavsett vilken skäggfrisyr du väljer. Men om du har en rundare ansiktsform kan det finnas goda skäl att odla ett stort och lite vildvuxet skägg. Jag har skrivit en separat artikel där jag delar med mig av tips på hur du odlar ett skägg.

Om du vill kan du dock välja att hålla ditt skägg lite kortare på kinderna och längre på hakan. Även en sådan skäggfrisyr ger ett lämpligt skägg för ett runt ansikte. Till exempel kan ett klassiskt getskägg med skäggstubb på kinderna vara ett bra val. Ett sådant får ditt ansikte att se längre ut och markerar också hakan.

Lämpligt skägg för ett fyrkantigt ansikte

Ett fyrkantigt ansikte med en kraftfull käklinje är något som många män gärna skulle vilja ha. Men när det kommer till skäggfrisyrer innebär en sådan ansiktsform en stor utmaning. Det är nämligen svårt att hitta ett lämpligt skägg för ett fyrkantigt ansikte förutom en minimal skäggstubb.

Du vill nämligen inte förstärka de ansiktsdrag som du redan har. Som ett komplement till din ansiktsform bör du därför välja ett skägg med en rundad eller spetsig skägglinje på hakan.

Till exempel kan du välja att förlänga din haka med hjälp av ett getskägg. Ett sådant hjälper till att mjuka upp dina breda och kraftiga käkben lite grann. Det flyttar också blickfånget till andra delar av ditt ansikte.

Lämpligt skägg för ett trekantigt ansikte

Ett trekantigt ansikte är på många sätt motsatsen till ett hjärtformat sådant. Om du har denna ansiktsform bör du försöka att dra uppmärksamheten bort från din tydligt markerade haka. Detta gör du enklast genom att odla en mustasch och hålla skägget kort. Genom att göra detta får du blickfånget att hamna högre upp i ditt ansikte.

Ett lämpligt skägg för ett smalt ansikte är alltså ganska kort. Det bör inte vara alltför fylligt och tjockt på kinderna då detta ger intrycket av en bredare käklinje. Raka istället gärna kinderna och försök att skapa en rak skägglinje under hakan.

Lämpligt skägg för ett ovalt ansikte

Den ovala ansiktsformen är på många sätt den gyllene medelvägen mellan de övriga ansiktsformerna. De allra flesta skäggfrisyrer passar ett sådant ansikte. Så det finns alltså inte bara ett eller ett fåtal lämpliga skägg för ett ovalt ansikte.

Men om du verkligen vill dra nytta av din ansiktsform kan du satsa på ett getskägg. Ett sådant ger dig lite hår på hakspetsen men låtar dig hålla det kortare på sidorna och högre upp.

Lämpligt skägg för ett diamantformat ansikte

Är ditt ansikte format som en diamant? I sådana fall är ansiktet som bredast vid käkbenen samt ackompanjeras av en smalare panna och käklinje. Därför bör du fokusera på att hålla håret borta från din haka.

Om du har för mycket längd på ditt skägg längs hakan riskerar du att förstärka din diamantformade ansiktsform. Så ett lämpligt skägg för ett diamantansikte är alltså kortare på hakan men längre på kinderna och längs käklinjen. Dessutom bör du helst hålla din mustasch ganska kort.

Ett annat alternativ är att satsa på ett rejält helskägg som döljer käklinjen och ansiktsformen. Skägget kan gärna kombineras med en frisyr som får din panna att se lite bredare ut.

Lämpligt skägg för ett hjärtformat ansikte

Den hjärtformade ansiktsformen får ditt ansikte att se ganska litet ut. Och om du lägger dig till med ett skägg är risken stor att ansiktet framstår som än mindre. Därför är det en utmaning att hitta ett lämpligt skägg för ett hjärtformat ansikte.

Men eftersom du läser denna text antar jag att du ändå vill ha ett skägg trots allt. Och då bör du överväga att välja en väldigt minimal skäggfrisyr. Allra lämpligast är att nöja sig med bara lite skäggstubb på sidorna. Däremot kan du satsa på lite mer längd på hakan och mustaschen. Genom att göra detta kan du ge din haklinje ett större djup och lite mer volym.

Vilket skägg passar jag i?

Ställer du dig själv frågan ”Vilket skägg ska jag ha?” Det är viktigt att du väljer ett skägg som du passar i och är bekväm med.

För att hitta den optimala skäggfrisyren för just dig kan du ställa dig själv följande frågor:

 • Hur är du klädd till vardags? Är du ett modelejon, en affärsman eller har du en lite mer avslappnad klädsel? Du kan gärna välja en skäggfrisyr som matchar ditt sätt att klä dig.
 • Vilken slags skäggväxt har du? Har du en tät skäggväxt eller en glesare sådan? Växer ditt skägg rakt eller är det vågigt eller rentav lockigt? Detta är faktorer som kan påverka ditt val av skäggfrisyr.
 • Vilken ansiktsform har du? Är ditt ansikte ovalt, runt, fyrkantigt eller kanske trekantigt? Det kanske allra viktigaste är att du väljer skägg efter ansiktets form.
 • Vilken frisyr har du? Är ditt huvudhår rakat eller väldigt kort? Eller har du ett medellångt till långt hårsvall på huvudet? Längden på ditt huvudhår kan påverka vilken längd du vill ha på ditt skägg.
 • Vad gillar du mest med ditt skägg? Är din skäggväxt väldigt allround eller gillar du vissa delar bättre? Kanske är mustaschen din stora styrka eller någon annan del av skägget? Försök att hitta en skäggfrisyr som lyfter fram styrkorna med ditt skägg.
 • Vad gör dig mest frustrerad med ditt ansiktshår? Har du till exempel svårt för att odla ett tätt helskägg? Eller vet du inte riktigt hur du ska vårda ditt skägg på bästa sätt? Du kan kanske hitta en skäggfrisyr som tonar fram ditt skäggs svagheter.
 • Vilka skäggvårdsprodukter använder du? Brukar du använda skäggolja, mustaschvax eller andra skäggvårdsprodukter? Ju längre skägg du väljer desto större blir ditt behov av skäggvård.
 • Vilken hårfärg har du? Är din primära hårfärg svart, brun, röd, blond eller kanske grå-vit? Många män föredrar att välja ett skägg som passar bra ihop med hårfärgen. Med det sagt kan du ju alltid färga skägget om du vill förändra dess färg.
 • Hur ofta vill du trimma ditt skägg? Föredrar du att trimma skägget på daglig, veckolig eller månadsvis basis? Eller vill du kanske skippa trimningen helt och hållet?

Utifrån de svar som du kommer fram till kan du försöka hitta en lämplig skäggfrisyr.

Avslutande tankar

Det fina med skägg är att du kan testa lite olika frisyrer för att se vilka du gillar och inte. Genom att raka dig eller låta skägget växa kan du få en tom canvas att jobba med. Som tur är finns det flera stilar som fungerar med de allra flesta ansiktsformer. Så ta gärna med dig tipsen ovan men testa också och se vad du är bekväm med!

Liknande artiklar

About The Author