Man med skäggstubb och dubbelhaka

Bära skägg för att dölja dubbelhaka – så gör du

Om du har en dubbelhaka kan du vara beredd att vidta drastiska åtgärder för att dölja denna. Ett enkelt men effektivt sätt att göra hakan mindre framträdande är att odla ett stort skägg. I denna artikel berättar jag hur du kan bära ett skägg för att dölja din dubbelhaka!

Kan ett skägg användas för att dölja en dubbelhaka?

Ja, du kan absolut göra din dubbelhaka mindre framträdande med hjälp av ett skägg! Skägget kan inte bara dölja din haka utan till och med förändra utseendet på hela den nedre delen av ditt ansikte! Ett bra exempel på en person som har gjort en sådan förvandling är den amerikanska skådespelaren Zach Galifianakis. Om du kikar på bilder på honom med och utan skägg förstår du vad jag menar.

Zach Galifianakis med helskägg
Zach Galifianakis döljer sin dubbelhaka väl med sitt skägg.

En nyckel till att lyckas med detta är att välja skägg efter ansiktsform. I den länkade artikeln går jag igenom vilken sorts skägg som passar olika ansiktsformer. När det kommer till att bära ett skägg för att dölja en dubbelhaka är dock ett stort helskägg det bästa alternativet.

Genom att låta skägget växa och forma det på rätt sätt kan du säga adjö till dubbelhakan!

Så bär du skägg för att dölja din dubbelhaka

Det finns flera saker som du bör tänka på för bästa resultat. Följ tipsen nedan så maximerar du dina möjligheter att uppnå önskad effekt!

1. Låt skägget få en bra längd

För att kunna dölja din dubbelhaka behöver du låta ditt skägg växa till sig. Ett vanligt misstag som många gör är att trimma skägget alltför tidigt. Låt det istället bli lite vildvuxet innan du överväger att forma eller putsa till det. Räkna med att behöva odla skägget åtminstone i cirka fyra månader innan du gör något med det.

2. Halslinjen bör löpa lågt

När du vill använda ditt skägg för att dölja din dubbelhaka behöver du hålla nere halslinjen. Om du trimmar skägget för högt ovanför adamsäpplet gör du dubbelhakan synlig. Låt istället ditt skägg växa sig längre så att det täcker mer av din hals.

3. Använd skarpa vinklar när du formar ditt skägg

Om du ska forma ditt skägg bör du göra detta med skarpa vinklar i åtanke. Strunta i hur din käklinje egentligen är formad och forma istället skägget med skarpa linjer. Börja till exempel med en rak linje nedåt från dina polisonger tills du är 3-5 cm från din käke. Därifrån trimmar du sedan ditt skägg i 45 graders vinkel mot hakan.

4. Håll skägget kort på sidorna

För att få ditt ansikte att se smalare och längre ut kan du trimma sidorna av ditt skägg. Genom att låta skägget växa sig långt men hålla det kortare på sidorna ger du intrycket av en mer avlång ansiktsform. Detta råd passar framför allt dig som har en naturligt rund form i ansiktet.

5. Trimma ditt skägg hos en barberare

Det är relativt enkelt och framför allt billigt att trimma skägget själv. Klicka dig vidare till den länkade artikeln för att få tips kring skäggtrimning och en steg-för-steg-guide. Men för bästa resultat bör du låta en professionell barberare trimma ditt skägg.

Du kan med fördel berätta att du bär ditt skägg för att dölja din dubbelhaka. Barberaren kan då hjälpa dig att forma skägget för att åstadkomma just detta.

Man utan skägg till vänster och samma man med skägg till höger
Ett skägg kan effektivt dölja din haka.

Avslutande tankar

Att skaffa ett skägg är det bästa sättet att dölja en dubbelhaka. Genom att göra detta kan du få ditt ansikte att se mer maskulint och väldefinierat ut. Så om du har en svag käklinje med tendenser till dubbelhaka bör du överväga att göra detta. Det finns nämligen hopp och för att komma igång behöver du bara lägga undan rakhyveln!