Tecknad man som tappar skägget

Varför tappar man skägg?

Du känner säkert till att man kan bli skallig på hjässan. Även skalliga män kan dock vara mycket skäggiga. Så varför tappar man skägg?

Det är fullt normalt att förlora omkring 20-30 skägghår om dagen. Men det finns också en autoimmun sjukdom vid namn alopecia areata barbae som leder till håravfall i ansiktet. Sjukdomen kommer ofta plötsligt och orsakar cirkulära fläckar i skägget. Ibland kan även hela skägget förloras.

Läs vidare för att få mer information om vad som anses vara normal förlust av skägghår respektive mer påtagligt håravfall!

Det är normalt att tappa skägghår

För de allra flesta skäggmän är blotta tanken på att tappa skägget ganska skrämmande. Du kanske rentav håller en liten minnesstund när du upptäcker att du har tappat väldigt långa skägghår? Det är dock väldigt vanligt att man förlorar ett mindre antal hårstrån när man duschar eller borstar skägget.

Ditt skägghår går precis som håret på din skalp igenom en växtcykel som består av tre steg:

  1. Den anagena fasen där skägghåren bildas och växer.
  2. Den katagena fasen där skägghåret övergår från tillväxtfasen till en vilofas.
  3. Den telogena fasen där håret vilar och är inaktivt.

Efter att ett skägghår har befunnit sig i vilofasen ett tag lossnar det. Sedermera växer (förhoppningsvis) ett nytt hårstrå ut på samma plats och en ny växtcykel inleds.

Du behöver dock inte oroa dig så länge som du bara förlorar cirka 20-30 skägghår om dagen – du har omkring 30 000 sådana i ansiktet!

I vissa fall tappar man skägg p.g.a. sjukdom

Den autoimmuna sjukdomen alopecia areata barbae är en annan orsak till att män tappar skägg. Denna typ av håravfall sker vanligtvis i form av runda fläckar, ofta längs käklinjen. Men det är även möjligt att man tappar allt skägg på grund av denna sjukdom.

De exakta orsakerna till alopecia areata barbae är inte kända. Men man tror att såväl fysisk som psykologisk stress kan kopplas till sjukdomen. Det kan även finnas en genetisk faktor. Sjukdomen är vanligast bland personer som har alopeci, astma eller någon allergi.

En annan riskfaktor är att man har en autoimmun sjukdomen i släkten. Typ 1-diabetes, psoriasis och lupus är tre exempel på sådana sjukdomar. Även vissa virus eller läkemedel kan orsaka håravfall i skägget.

Avslutande tankar

Om du tappar skägghår finns det troligtvis ingen större anledning till oro. Det är fullt normalt att tappa ett mindre antal skägghår dagligen. Men om du upptäcker påtagliga kala fläckar i skägget eller tappar mycket hår kan det röra sig om en autoimmun sjukdom.

About The Author