Skäggig man med till hälften rakat ansikte

Växer skägget snabbare om man rakar sig?

Många män hävdar att de får ett grövre och mer snabbväxande skägg genom att raka sig. Men stämmer verkligen detta – växer skägget snabbare om man rakar sig?

Nej, skägget växer inte snabbare om du rakar dig. Det blir inte hellre grövre utan detta är en myt som forskare slog hål på redan år 1928. Däremot kan det kännas och se ut som att skäggstråna blir tjockare efter rakning, men det är alltså en synvilla – hårstrån blir smalare ju längre de växer sig.

Läs vidare för att få en ökad förståelse för hur detta hänger ihop!

En illusion och seglivad myt

Det är en vanlig missuppfattning att skägget skulle växa snabbare om man rakar sig. Faktum är ett forskare slog hål på denna myt redan under 1920-talet. Vreeman och Carroll undersökte i en studie påståendet att rakning leder till att hår växer tillbaka snabbare, mörkare och grövre. I sin forskningsrapport menar de att detta är en bild som ofta förstärks i media.

Men starka vetenskapliga bevis motbevisar detta påstående. Så tidigt som 1928 genomfördes en klinisk studie där man fann att rakning inte har någon inverkan på hårväxten. Även i studier som har utförts mer nyligen har man misslyckats med att finna stöd för att så skulle vara fallet.

När du rakar dig avlägsnas de döda delarna av hårstråna, men inte de levande delar som är belägna under huden. Av denna anledning är det osannolikt att rakningen skulle påverka hårväxten. Det är snarare så att det rör sig om en ren och skär illusion.

För i själva verket är hårstrån vanligtvis grövre vid hårroten och som smalast längst ut från kroppen. När du då rakar bort den smalare delen av hårstråna återstår bara den tjockare delen, och detta ger intrycket att ditt skägg har blivit grövre. En annan faktor som spelar in är att dina nya skägghår inte har hunnits utsätta för UV-strålning och kemikalier, vilket gör att de ser mörkare ut än skägget i övrigt.

Avslutande tankar

Myten om att skägget skulle växa snabbare om man rakar sig är seglivad och har snart 100 år på nacken. Jag kan såklart inte sprida detta budskap till alla män runtom i världen. Men förhoppningsvis har jag åtminstone lyckats upplysa dig som läser detta om skäggväxtens illusion.

Så om du vill ha ett stort och grovt skägg behöver du alltså lägga din rakapparat eller rakhyvel på hyllan. Undrar du hur lång tid det tar att odla ett skägg? Svaret på den frågan finner du i den länkade artikeln?

About The Author