Händer som hanterar en flaska skäggolja

Bästa skäggoljan för skäggiga män

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Beardshop, Lyko och Coolstuff.

Vill du dyka in i världen av skäggoljor men är osäker på var du ska börja? Dessa produkter kan göra underverk för en skäggig man. Men det är viktigt att du väljer den bästa skäggoljan för ditt specifika ändamål. I denna guide går jag igenom hur du väljer rätt olja. Jag tipsar även om de produkter som jag tycker är i bäst!

För en bra skäggolja är en väldigt underskattad skäggvårdsprodukt. När du väl har börjat använda den kommer du se den som helt oumbärlig. Oljan gör nämligen dina skäggstrån mer medgörliga och skägget som helhet enklare att stajla. Dessutom får skäggoljan ditt skägg att dofta väldigt angenämt. Som om inte detta vore nog motverkar oljan skäggmjäll och har flera ytterligare fördelar för skägget.

Det finns dock vissa saker som du bör tänka på när du väljer mellan olika skäggoljor. De olika produkterna skiljer sig nämligen åt vad gäller ingredienser, doft m.m. Mer om detta kan du läsa dig till lite längre ner i denna guide.

Först kommer jag dock tipsa om mina personliga favoritprodukter. Om du känner dig otålig eller har bråttom kan du spana in dessa nedan. Vill du istället läsa mer om vad skäggolja är, fördelarna med denna och hur den används? Då finner du denna information genom att bläddra förbi toppvalen nedan.

Mina toppval

När du ska köpa en bra skäggolja bör du ha flera faktorer i åtanke. Nedan listar jag mina personliga toppval i form av olika slags skäggoljor med lite varierande egenskaper. Detta för att du ska kunna hitta en vettig olja för skägget oavsett vilken budget du har samt vilka dina preferenser är. Till exempel föredrar många en skäggolja med doft men det kan även finnas anledning att komplettera med en olja utan parfym.

Dessa är mina favoritoljor som jag själv har använt och kan gå i god för:

Vad är skäggolja?

Till att börja med bör vi gå igenom vad en skäggolja är. Det är en olja med en särskild formel som används för att hålla skägg och hy i toppform. När du använder oljan i ditt skägg blir skägget mjukt, friskt och återfuktat. Skäggoljor kan alltså ses som ett slags balsam för dina skäggstrån.

Oljan kan göra underverk för skäggstråna då dessa är grövre än hårstråna på din hjässa. Därför behöver du ägna mer tanke åt att hålla dem i styr och åt att se till att de är återfuktade.

Men vad är då en skäggolja egentligen? Skäggoljor består av två sorters oljor: basoljor och eteriska oljor. Basoljorna återfuktar och håller ditt skägg och din hy i gott skick. De eteriska oljorna kan ha olika användbara egenskaper men doftar framför allt väldigt gott.

Dessa är några exempel på vanliga basoljor:

 • aprikosolja
 • arganolja
 • druvkärneolja
 • jojobaolja
 • kokosnötsolja
 • mandelolja
 • ricinolja
 • solrosolja.

Några exempel på populära eteriska oljor är:

 • apelsinolja
 • bergamottolja
 • cederträolja
 • citronolja
 • kanelolja
 • pepparmyntsolja
 • romersk kamomillolja
 • sandelträolja
 • vaniljolja
 • äppelolja.

Du kan läsa mer om dessa och andra oljor i vår guide till att göra egen skäggolja. Där finner du även ett recept på en användbar och väldoftande sådan!

Illustration av skäggolja som appliceras på skäggstrån
En skäggolja återfuktar och mjukar upp ditt skägg och din hy.

Fördelarna med att använda skäggolja

Nu när du vet vad skäggoljor består av kvarstår fortfarande vissa frågor. En av dessa är hur man använder en skäggolja. En annan fråga är vilka fördelar det finns med att göra detta. Jag börjar med att belysa fördelarna så går jag vidare till appliceringen senare.

Detta är några av fördelarna med att använda en skäggolja:

 • Den motverkar och förebygger klåda. Det kan finnas många anledningar till att ditt skägg kliar. Men en vanlig orsak är att huden är torr. Genom att använda en skäggolja kan du motverka hudtorrhet. Oljan ser till så att din hy är tillräckligt fuktad. Den hjälper även till att avlägsa döda hudceller, smuts och skräp som sitter fast under skägget.
 • Skäggoljan motverkar mjälleksem. Ja, du läste rätt – även ditt skägg kan drabbas av mjäll. Detta kan hända av flera olika skäll. En vanlig orsak för mjäll i skägget är hudtorrhet. Genom att använda en skäggolja kan du ge din hy den fukt och näring som den kräver. Kamma gärna igenom skägget med en skäggborste för att även avlägsna döda hudceller som annars fastnar i skägget.
 • Den får ditt skägg att se fylligare ut. Många skäggiga män är helt övertygade om att skäggoljor får deras skägg att växa snababre. Så är tyvärr inte fallet, åtminstone finns det ingen vetenskaplig evidens för att så skulle vara fallet. Men genom att applicera skäggolja och kamma eller borsta ditt skägg kan du skapa en fylligare look. Så även om skäggoljan inte gör dina ansiktshår tjockare kan du fortfarande skapa en illusion av detta.
 • Oljan gör det enklare att tämja skäggstråna. Trodde du att ditt skägg kommer att växa ut i en perfekt form? Då kommer du bli besviken! Skäggstrån behöver nämligen vårdas och tämjas. Detta gör du lämpligast genom att inkludera en bra skäggolja i din skäggvårdsrutin. Detta är ett av mina bästa tips för dig som vill odla ett skägg snabbt på ett snyggt sätt.
 • Den får ditt skägg att dofta gott. En annan fördel med skäggoljor är att de ofta har en trevlig doft. Det gör att du kan få ditt skägg att bli väldigt väldoftande bara genom att applicera din skäggolja. Om du föredrar en oparfymerad olja finns det naturligtvis även sådana produkter. Dessa kan vara lämpliga att använda om du själv eller någon i din närhet är allergisk mot parfymer eller har svårt för starka dofter. Med det sagt har de flesta skäggoljor en väldigt subtil doft.
Tre av de viktigaste fördelarna med skäggolja.

Därför bör du använda en skäggolja

Undrar du varför du bör använda en skäggolja och om detta ens är något för dig? Gör mig då en tjänst och känn igenom ditt ansikte med händerna. Känns skäggstråna grova och lite torra? Detta beror på att de är grövre än vad hårstråna på hjässan är. Därför bör du försöka tämja ditt skägg om du vill att personer i din omgivning ska uppskatta det. Dessutom kan du motverka den klåda som får dig att bara vilja raka av dig skägget på studs!

En skäggolja kommer nämligen mjuka upp dina skäggstrån och göra skägget enklare att stajla. Dessutom gnuggar du försiktigt in oljan djupt i ditt skägg så att den når ända in till huden. Därmed blir även din hy mjukare och återfuktas vilket minskar risken för klåda, hudtorrhet och skäggmjäll.

En annan fördel med skäggoljor är att de ofta är väldigt väldoftande. Det gör att du kan lukta fantastiskt gott i skägget hela dagen utan att behöva använda en aftershave eller liknande. Även detta är ett starkt argument till att börja använda en skäggolja.

Ditt skägg behöver inte vara långt för att oljan ska nyttjas

En vanlig missuppfattning är att skäggoljor bara är till för män med väldigt långa skägg. Så är dock inte fallet – teoretiskt sett kan du börja använda en skäggolja så fort du har lite skäggstubb. Faktum är att du till och med kan applicera oljan på ditt nyrakade ansikte.

Men allra mest påtaglig effekt har dessa oljor när ditt skägg är tjockt nog för att täcka huden. Detta inträffar vanligtvis då dina skäggstrån är cirka en centimeter långa. Vid denna längd riskerar ditt skägg att börja se lite vildvuxet och ovårdat ut om du inte tar väl hand om det.

Så mycket skäggolja bör du applicera

Precis som fallet är med andra skägg- och hudvårdsprodukter bör du skapa din egen rutin. Du väljer med andra ord själv när du vill applicera din skäggolja. Många oljor lämpar sig dock väl för daglig användning. På senare tid har det även dykt upp vissa varumärken som rekommenderar att du oljar in skägget både morgon och kväll. Du får helt enkelt börja försiktigt, känna dig för och se vad som funkar bäst för just dig.

Jag rekommenderar att du börjar med att tvätta ditt skägg med ett skäggschampo och följer upp med ett skäggbalsam. Numera finns det även kombinerade produkter med både schampo och balsam för skägg. Därefter torkar du skägget med en handduk eller fönar det på låg värme. Vilket du bör välja beror bland annat på hur tjockt ditt skägg är och hur mycket tid du har till att låta det torka.

Därefter droppar du lite skäggolja i din handflata. Exakt hur mycket skäggolja du bör applicera varierar beroende på hur långt ditt skägg är. Följ gärna instruktionerna på flaskan för att ta reda på vilken mängd som är lagom. För lite olja ger ett torrare skägg och för mycket gör skägget väldigt oljigt samt riskerar spill på dina kläder.

Arbeta sedan in oljan i ditt skägg och din hy med fingrarna. Kamma gärna även igenom skägget med en skäggkam och/eller fördela oljan jämnt med hjälp av en skäggborste.

Så applicerar du skäggolja i ditt skägg

Tid som behövs: 5 minuter

Det är enkelt att applicera skäggolja i skägget. I denna steg-för-steg-guide går vi igenom exakt hur du gör!

 1. Applicera skäggolja i din handflata.

  Applicera tre till fem droppar skäggolja i din handflata. Gnid sedan dina händer för att fördela oljan i dina handlator och på dina fingrar. Börja hellre med en för liten mängd olja och applicera mer efterhand om så krävs.Man som applicerar skäggolja i sin handflata

 2. Arbeta in oljan i ditt skägg och ansikte.

  Börja med att gnida in olja utvändigt i ditt skägg. Arbeta sedan in resterande skäggolja i resten av skägget samt på din haka och dina kinder.Man som arbetar in skäggolja i sitt skägg

 3. Arbeta in oljan i din mustasch.

  Arbeta även in oljan i mustaschen med hjälp av dina fingertoppar.Man som arbetar in olja i sin mustasch

 4. Borsta eller kamma igenom skägget.

  Kamma eller borsta igenom ditt skägg för att fördela skäggoljan jämnt i skägget. Kamma ditt skägg såväl medhårs som mothårs.Man som borstar sitt skägg

 5. Applicera mer olja om det behövs.

  Om skägget fortfarande känns lite torrt kan du nu applicera ytterligare några droppar olja. Annars kan du gå direkt vidare till nästa steg.Man som applicerar skäggolja i sitt skägg

 6. Stajla ditt skägg.

  När du är färdig med att applicera skäggoljan kan du kamma skägget på plats igen. Stajla det sedan på det sätt som du önskar.Man som stajlar sitt skägg

Vilken är den bästa skäggoljan?

Den bästa skäggoljan är en produkt som verkligen tar hand om ditt skägg. Skäggoljor kan göra detta genom att mjuka upp skägget samt göra det friskare och starkare. Min rekommendation är att du håller utkik efter en olja som absorberas väl av ditt skägg och din hy. På så sätt slipper du olja ner kragen på din tröja eller skjorta på grund av ett överflöd av olja. Dessutom slipper du då att gå omkring med ett skägg som ser flottigt ut hela dagen.

För att göra ditt val av skäggolja enklare presenterar jag nedan några av de bästa skäggoljorna enligt mitt tycke!

Bästa skäggoljorna

Det finns många bra skäggoljor på marknaden för dig att välja mellan. Nedan tipsar jag om den i mitt tycke bästa skäggoljan inom ett antal olika kategorier!

Beard Brother Beard Oil Golden Oud

Bästa skäggoljan med doft

Beard Brother skäggolja Golden Oud

Beard Brothers skäggolja Beard Oil Golden Oud är handtillverkad och ekologisk. Den är förpackad i en praktisk glasflaska med pipett som gör det enkelt att dosera oljan. Denna produkt har fått sitt namn från agarträd (oud). Detta är en exklusiv ingrediens som sägs vara den dyraste parfymoljan av de alla på råvarumarknaden. Av denna anledning kallas den ofta för ”det flytande guldet”.

Denna skäggolja har en lyxig doft som för tankarna till persiska palats. Dess toppnoter är bergamott, citrus och rosa peppar. Mellannoterna är cederträ, galbanum och strätta. Produktens basnoter är mysk, oud och sandelträ. Jag är långt ifrån en expert på dofter, men mitt amatörmässiga omdöme är att skäggoljan luktar fantastiskt gott!


Mr Bear Family Beard Brew Citrus

Bästa skäggoljan med citrusdoft

Beard Brew Citrus är en populär skäggolja med citrusdoft från Mr Bear Family. Anledningen till att jag har valt just denna produkt som den bästa citrusdoftande skäggoljan är att dess citrusdoft är påtaglig och trevlig men ändå mild. Produkten innehåller 100 % naturliga ingredienser och är dessutom tillverkad här hemma i Sverige.

De viktigaste ingredienserna i denna produkt är arganolja, jojobaolja, mandelolja och aprikoskärneolja. Dessa oljor mjukar upp ditt skägg och din hy samt gör det enklare att kamma igenom skägget. Dessutom motverkar oljorna rodnad, hudirritation och torr hy. Därför är detta enligt mig den bästa skäggoljan med citrusdoft!


Dick Johnson Excuse My French Snake Oil Unscented

Bästa skäggoljan utan parfym

Dick Johnsons skäggolja Snake Oil Unscented tillhör produktlinjen Excuse My French. Detta är en bra skäggolja utan parfym som baseras på arganolja och mandelolja. Bägge dessa oljor utvinns ur nötter som växer i den sydvästra delen av Marocko.

Det som gör denna produkt så bra är att den är doftfri men ändå effektfull. För trots att den inte har någon av de eteriska oljor som annars är vanliga ingredienser i skäggoljor gör den sitt jobb. Arganoljan och mandeloljan återfuktar nämligen din hy och ditt skägg på ett effektivt sätt. Dessutom innehåller den solrosolja som kan lugna ner huden vilket är extra positivt om du har känslig hy!


The Bearded Man Company presentask

Bästa adventskalendern med skäggolja

The Bearded Man Company presentask

Denna presentask från The Bearded Man Company innehåller inte mindre än 24 skäggoljor. Flaskorna är förstås ganska små och innehåller 2 ml olja vardera. Detta kit ger dig dock möjligheten att testa ett brett urval av dofter från detta varumärke. Därför ser jag denna produkt som den bästa adventskalendern med skäggolja på marknaden just nu.


Så väljer du rätt skäggolja för din hudtyp

Det är en förenkling att påstå att det finns en enskild skäggolja som är den bästa för alla män. Det är nämligen viktigt att du väljer en skäggolja som är rätt för din hudtyp:

 • Fet hy. Om du har en fet hy bör du välja en skäggolja som inte täpper igen dina porer. Några exempel på ingredienser som du bör undvika är: kokosnötsolja, morotsfröolja, palmolja, sojabönolja och marulaolja.
 • Torr hy. De allra flesta skäggoljor lämpar sig väl för män som har en torr hy.
 • Kombinerad hy/blandhy: Välj en skäggolja som bara har ett fåtal ingredienser. Ett säkert val är en produkt som till den största delen berstår av antingen arganolja, jojobaolja eller sötmandelokja.
 • Känslig hy. Om din hy är särskilt känslig bör du välja en oparfymerad skäggolja. Produkten bör dessutom bara ha ett fåtal ingredienser. Därför är en olja som till största delen består av arganolja eller jojobaolja ett bra val.
Händer som visar upp skäggolja i en pipett
Det är viktigt att du väljer rätt skäggolja för din hudtyp.

Vanliga frågor om skäggolja

Vad är skäggolja?

Skäggolja är en produkt som används för att våra din hy och ditt skägg. Oljan gör skägget mjukt och återfuktar det. Den ger även ditt skägg en glans och lyster. Vissa skäggoljor är dessutom parfymerade och får skägget att dofta gott.

Vad är skäggolja bra för?

En skäggolja används som ett slags balsam för skägget. Den återfuktar ditt skägg och din hy samt mjukar upp skäggstråna. Män använder skäggoljor för att göra sin skägg mjukare samt för att få dem att se tätare och mer välvårdade ut.

Vilken skäggolja är bäst?

Det finns många bra skäggoljor på marknaden och du kan även välja att göra din egen olja. Den produkt som jag tycker är allra bäst just nu är Beard Brothers skäggolja Beard Oil Golden Oud. Det är en handtillverkad och ekologisk produkt som vårdar ditt skägg och luktar otroligt gott!

Vad består skäggolja av?

En skäggolja består av basoljor och eteriska oljor. Några exempel på vanliga ingredienser är arganolja, jojobaolja, cederträolja och sandelträolja. Ingredienserna och den unika blandningen av oljor är vad som skiljer de olika produkterna åt.

Är olja bra för skägget?

Ja, det finns många oljor som är bra för ditt skägg. Genom att applicera en skäggolja i skägget kan du främja din skäggväxt och samtidigt få enklare att stajla ditt skägg. Oljorna i dessa produkter är även bra för din hy.

När använder man skäggolja?

Det bästa tillfället att använda skäggolja är när du kliver ut ur duschen. Börja med att schamponera och tvätta ditt skägg för att öppna upp porerna i din hy. Huden kan då absorbera oljan på ett mer effektivt sätt. Vissa skäggoljor är dock avsedda för användning på kvällen.

Hur ofta bör jag använda skäggolja?

Du kan med fördel använda skäggolja två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Men även en gång om dagen är en lämplig frekvens och då gärna efter att du har tvättat ditt skägg. Du kan även välja att experimentera med att applicera oljan en gång varannan dag.

Hur applicerar man skäggolja?

Applicera tre till fem droppar skäggolja i din handflata och massera sedan in oljan i skägget. Se till att arbeta igenom hela ditt skägg i en nedåtgåend rörelse. Om du har ett långt eller grovt skägg bör du kamma igenom skägget för att säkerställa att oljan fördelas jämnt.

Hur länge håller skäggoljans effekt?

Den effekt som en bra skäggolja ger varar ofta en hel arbetsdag. Du kan själv känna på ditt skägg hur länge effekten håller i sig. När skägget börjar bli torrt kan det vara en bra idé att applicera mer olja.

Avslutande tankar

Min förhoppning är att du har stor nytta av denna guide till skäggoljor. Förhoppningsvis har jag lyckats guidat dig så väl att du har kunnat välja den bästa skäggoljan för just dig! Det viktiga är att du väljer en olja som passar din hudtyp och plånbok samt har en trevlig doft (om du föredrar parfymerade oljor).

Liknande artiklar

About The Author