Färga skägget hemma – snabbt och enkelt

Som skäggprydd man är det viktigt att du kan vårda och ta hand om ditt skägg. Med det sagt behöver du inte springa till barberaren i parti och minut – inte ens för en färgning. Du kan lika gärna färga skägget hemma. Det är snabbt och enkelt att göra detta samtidigt som du sparar pengar. I denna artikel går jag igenom hur du gör!

Så färgar du skägget hemma

Tid som behövs: 1 timme

Du kan snabbt och enkelt färga ditt skägg hemma med hjälp av en skäggfärg. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat.

 1. Tvätta och torka skägget.

  Ditt skägg bör vara helt torrt innan du påbörjar färgningen. Om du har använt ett skäggschampo bör det ha tvättats ur helt innan du börjar färga ditt skägg, annars kan schampot påverka skäggfärgens färgämnen. Det är inte rekommenderat att använda balsam innan färgning.

 2. Använd gummihandskar eller plasthandskar.

  Handskarna skyddar dina händer från färgen. Detta sparar dig tid och energi då du slipper skrubba bort färg från händerna efteråt.

 3. Blanda skäggfärgen.

  Läs anvisningarna på förpackningen och blanda färgen enligt dessa. Du bör kanske undvika att bära din favorittröja när du blandar skäggfärg – annars riskerar du att få färg på tröjan.Blandad skäggfärg

 4. Applicera färgen i ditt skägg.

  Använd den medföljande applikatorn för att kamma in färgen i skägget. Om du saknar en applikator kan du istället använda en tandborste. Täck hela skägget inklusive dina polisonger och din mustasch.

 5. Låt färgen verka.

  Läs instruktionerna på förpackningen och låt färgen verka så länge som rekommenderas. Detta moment tar vanligtvis cirka 20-40 minuter.

 6. Skölj försiktigt ur skägget ordentligt.

  Använd ljummet vatten när du sköljer skägget. Om du ovarsamt skrubbar ditt skägg riskerar du att avlägsna skäggfärgen. När det vatten som rinner av är helt klart har du sköljt färdigt.

 7. Schamponera skägget vid behov.

  Om du upplever att ditt skägg blev lite för mörkt kan du schamponera skägget för att finjustera färgtonen.

 8. Torka ditt skägg.

  Lufttorka skägget eller föna det på låg värme. Du bör inte torka ditt skägg med en handduk såvida du inte är orädd för att få skäggfärg på handduken.Man som tittar på en hårfön

Så kan du färga ett kort skägg

Långt ifrån alla män har ett långt och vildvuxet vikingaskägg. Men det går lika bra att färga ett kort skägg. För att få bästa möjliga resultat av färgningen finns det dock vissa saker du bör tänka på:

 • Använd en liten applikator eller borste för maximal precision och minimalt med kladd.
 • Bär gärna latexhandskar så slipper du kladda ner dina händer.
 • Applicera vaselin på den skäggfria huden runt omkring för att säkerställa att bara skägget färgas.
 • Ha våtservetter tillgängliga så du snabbt kan torka bort eventuell skäggfärg från den intilliggande huden.

I övrigt är det inga konstigheter utan du kan med fördel följa guiden ovan. Där förklarar jag steg för steg hur du gör för att färga skägget hemma.

OBS! Längre ner i denna artikel besvarar jag vanliga frågor om skäggfärgning. Men redan nu kan jag avslöja att du inte bör använda vanlig hårfärg till ditt skägg. Det finns istället särskilda produkter som är avsedda för färgning av just skägg och mustasch.

Så ger du ditt skägg rätt färg och nyans

Vilken skäggfärg du bör använda beror dels på vilken färg ditt skägg har och hur du vill färga det. Här förklarar jag hur du går tillväga för att färga ditt skägg mörkare eller ljusare etc.

Färga ditt skägg mörkare

När du vill färga skägget mörkare bör du välja skäggfärg med omsorg. Du bör välja en färg som är snäppet ljusare än din naturliga färg. Om du väljer en alltför mörk nyans riskerar ditt skägg att sticka ut och se onaturligt mörkt ut. Därför bör du istället välja en färg som är några nyanser ljusare. Sedan kan du alltid färga ditt skägg mörkare om du så önskar.

Färga ditt skägg vitt

Genom att färga ditt skägg vitt kan du drastiskt förändra ditt utseende. Många män väljer att göra detta och då vanligtvis av någon av följande anledningar:

 • för att färga skägget vitt som en tomte
 • eller för att dölja grå hårstrån i skägget.

Oavsett om du vill färga ditt skägg vitt för att iklä dig tomterollen eller ej är processen densamma. Följ guiden längre upp i denna artikel som beskriver hur du färgar skägget hemma.

OBS! Om du har ett svart skägg och vill färga det vitt behöver du bleka det först. Det tar dock några dagar för skägget att återhämta sig från en blekning. Därför behöver du ha lite tålamod om du vill färga ditt svarta skägg vitt.

Färga ditt skägg grått

Vill du färga ditt skägg grått? Om du har tänkt färga skägget hemma och vill satsa på en grå färg bör du välja rätt nyans. Detta är särskilt viktigt om du bara har tänkt färga delar av skägget snarare än hela konkarongen.

I regel bör du välja en så pass subtil grå färg att det knappt märks att du har färgat ditt skägg grått. Har du tänkt färga hela skägget bör du göra detta regelbundet för att behålla färgen över tid. Följ stegen ovan i denna artikel för att färga skägget hemma med bra resultat.

Färga ditt skägg svart

Att färga skägget svart behöver inte vara alls komplicerat. Men som vi har varit inne på är det viktigt att du väljer en skäggfärg med rätt nyans. För om du använder en alltför mörk färg kommer ditt skägg att se alldeles för mörkt ut. Så välj en färg som är ett par nyanser ljusare än ditt skäggs naturliga färg. Sedan kan du alltid stegvis färga skägget mörkare vid behov.

Färga ditt skägg blont

Vill du färga ditt skägg blont på grund av ett grått hårstrå som envisas med att växa tillbaka? Eller har du kanske röda flammor i skägget som du vill göra dig av med? Du kan också välja att förvandla ett betydligt mörkare skägg till ett väldigt blont sådant.

Såvida du inte är naturligt blond och bara vill justera tonen på ditt skägg bör du dock bleka det. Annars riskerar skägget att se väldigt konstigt ut, t.ex. onaturligt gult. Att stegvis bleka det är då ett bättre alternativ.

Färga ditt skägg brunt

När du vill färga ditt skägg brunt är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Välj inte den skäggfärg som du spontant är ute efter – använd istället en som är aningen ljusare än ditt skäggs naturliga färg. På så vis slipper du få ett brunfärgat skägg som är alldeles för mörkt och bara ser märkligt ut.

Färga ditt skägg blått eller rött

Du kan även välja att färga ditt skägg blått eller väldigt rött. Det är till exempel vanligt att män färgar skägget inför en maskerad. Om du har tänkt göra detta bör du noggrant följa instruktionerna på förpackningen. På så vis säkerställer du att du får ett riktigt bra resultat när du färgar skägget hemmavid.

Vanliga frågor om att färga skägget

Hur färgar man sitt skägg?

Du kan färga ditt skägg hemma med hjälp av skäggfärg. Du har även valmöjligheten att boka tid hos en professionell barberare för färgning.

Hur ofta bör jag färga skägget?

Det beror på hur många grå hårstrån du har i skägget och hur snabbt ditt skägg växer. En bra tumregel är att du kan färga ditt skägg på nytt var tredje till sjätte vecka.

Kan jag färga mitt skägg med ögonbrynsfärg?

Ja, det går att färga skägget med ögonbrynsfärg. Tänk dock på att vissa produkter eventuellt kan ha ingredienser som är mindre skonsamma för dina skägghår än andra. Men i regel kan du borsta på lite ögonbrynsfärg vid behov. Färgen sköljs enkelt bort med vatten.

Går det att färga sitt skägg med vanlig hårfärg?

Ja, rent tekniskt kan du färga ditt skägg med helt vanlig hårfärg. Men det finns bättre alternativ, framför allt skäggfärg. Anledningen till att det kan vara en mindre bra idé är att hyn i ditt ansikte kan vara mer känslig än huden på din hjässa. I värsta fall kan hårfärgen ge oönskade reaktioner.

Kan jag färga mitt skägg med mascara?

Ja, faktum är att det till och med finns särskild mascara som är till för att färga just skägget. Ett exempel på en sådan är Benjamin Barber Beard Mascara. Du kan använda den för att testa olika nyanser på färg innan du färgar ditt skägg permanent.

Går det att färga sitt skägg tillfälligt?

Ja, det finns vissa skäggfärger som är avsedda för att tillfälligt färga skägget. Dessutom kan du färga ditt skägg tillfälligt med ögonbrynsfärg eller mascara. Dessa kan nämligen enkelt tvättas ur skägget med vatten.

Hur gör jag för att färga mitt skägg permanent?

För att färga ditt skägg permanent köper du en skäggfärg som är avsedd för detta ändamål. Följ instruktionerna på förpackningen så får du en permanent färgning av skägget. Du kan även följa vår guide till att färga skägget hemma.

Bör jag färga mitt skägg hos en barberare?

Om du har tänkt färga ditt skägg permanent kan du med fördel göra detta hos en barberare. Det är dock inte ett måste utan du kan med enkla medel färga skägget själv hemma. På så vis sparar du pengar och så länge som du följer instruktionerna blir resultatet ofta lika bra.

Avslutande tankar

Att färga skägget hemma behöver varken vara krångligt eller tidskrävande. Färgen börjar dock blekna efter ett tag så du behöver göra om processen för att bibehålla ett bra resultat. Allra helst bör du färga ditt skägg ungefär en gång per 3-6 veckor. Exakt hur lång tid som bör passera mellan gångerna varierar på hur snabbt ditt skägg växer ut. Om det växer väldigt snabbt kan du behöva färga lite oftare.

About The Author