Tips för att odla skägg utvald bild

11 tips för att odla skägg snabbt och snyggt

Skäggodling är en långsam process som kräver stort tålamod. Det finns dessutom många förutbestämda faktorer som påverkar din skäggväxt. Men du kan även göra mycket för att påverka slutresultatet. Här delar vi därför med oss av 12 tips för att odla skägg snabbt och snyggt!

Lista: 12 tips till dig som odlar skägg

Till att börja med är det viktigt att du är beslutsam. Sluta helt enkelt att raka dig och bestäm dig för att fortsätta växa ut skägget tills du når ett mål. Målet kan till exempel vara ett yeard, d.v.s. att du går ett helt år utan rakning. Men det kan också vara ett annat mål – det viktiga är att du visualiserar målet och jobbar mot det.

För att hjälpa dig lite på vägen delar jag här med mig av 11 tips för att odla skägg:

1. Ta hand om din hy

En frisk och hälsosam hy är viktigare än vad många tror. Din hy är den första byggstenen när du har tänkt odla skägg. Det är på detta fundament som ditt stora och fluffiga vikingaskägg ska byggas. Därför är det viktigt att du rengör och återfuktar din hy.

Tvätta och rengör ditt ansikte regelbundet för att avlägsna döda hudceller och öppna upp porerna. Smörj gärna in huden med en ansiktskräm som återfuktar din hy.

Du kan med fördel även massera ditt ansikte för att sätta igång blodcirkulationen och främja tillväxten av skägghår. Det är inte alls svårt att göra detta – du använder bara små enkla cirkelrörelser. Dessutom krävs inte mer än cirka 10 minuter per tillfälle för att uppnå önskad effekt.

2. Använd skäggolja regelbundet

Redan från den första dagen på din skäggresa kan du använda en skäggolja. Oljan återfuktar ditt ansiktshår och även huden under denna. Samtidigt motverkar den klåda och skäggmjäll.

Olja in ditt begynnande skägg med några droppar varje dag. På så vis främjar du tillväxten av grövre och mer hälsosamma skägghår. Det är särskilt viktigt att du gör detta om ditt skägg utsätts för väder och vind. Ett tunt lager av skäggolja håller skägget mjukt och förhindrar torrhet.

3. Rengör skägget med schampo och balsam

Precis som håret på ditt huvud bör ditt skägg tvättas regelbundet. Detta gör du lämpligast med ett skäggschampo och ett skäggbalsam. Anledningen till att du inte bör använda vanliga hårprodukter är att de kan vara skadliga för ditt skägg. De innehåller nämligen kemikalier som inte är avsedda för att användas på skägghår.

Det är förstås inget tvång att använda ett balsam. Men genom att göra detta kan du dels få ditt skägg att bli mjukare och mer följsamt. Balsamet kan även ge skägget ett fylligare utseende.

Man som rengör sitt skägg
Rengör skägget – ett grundläggande tips för att odla skägg.

4. Trimma skägget vid behov

Odlar du skägg för första gången? Då gör du bäst i att först låta skägget växa fritt i cirka fyra månader och därefter trimma det. Boka en trimning hos en duktig barberare och låt det sedan fortsätta växa om du så önskar.

Om du inte bryr dig så mycket om ditt utseende kan du förstås välja att fortsätta odla ditt skägg ett helt år eller längre utan trimning. Men dina kollegor samt nära och kära uppskattar förmodligen om du låter barberaren putsa till skägget lite grann.

Hädanefter kan du sedan välja mellan att regelbundet besöka din barberare eller att själv trimma skägget. Hur ofta detta bör göras är helt upp till dig – vissa trimmar sitt skägg varannan eller var tredje vecka. Själv gör jag det betydligt mer sällan än så.

5. Gå inte på myten att rakning påverkar din skäggväxt

Många män tror att skägget växer snabbare om man rakar sig. Detta är dock en vanlig myt som jag slår hål på i den länkade artikeln. Det finns ingen sanning i det påståendet och du bör därför inte gå på myten. Det enda som händer när du rakar dig är att du rakar bort skägget. Låt det hellre växa om du vill odla ett skägg som är långt och fylligt!

6. Träna och motionera regelbundet

En av de första sakerna som du bör göra när du odlar skägg är att träna och motionera regelbundet. Träningen lägger en bra grund som du sedan kan bygga vidare på när du vill växa ut ett ståtligt skägg. Den hjälper dig bland annat att gå ner i vikt om du är överviktig – en viktig del i att höja testosteronnivåerna i kroppen.

Genom regelbunden träning och motion kan du även öka nivåerna av hormonet dihydrotestosteron (DHT). DHT främjar hårväxt samt ger dig ett fylligare och tjockare skägg.

7. Tänk på vad du äter

Vitaminer och mineraler är viktiga för oss män. Detta gäller i synnerhet när du försöker odla ett skägg. En kost som är rik på dessa näringsämnen innehåller per automatik mycket grönsaker. Därför bör du försöka få i dig mycket grönt om du vanligtvis är slarvig på denna punkt.

Din hårväxt är dessutom beroende av proteiner. Så ju mer proteinrika livsmedel du äter desto bättre kommer ditt skägg att se ut. Protein och mättat fett är dessutom viktiga ingredienser för en hög testosteronproduktion.

Utöver grönsaker bör du därför försöka äta mycket ägg och nötter. Även fet fisk, bönor och kokosfett är några exempel på livsmedel som kan boosta din skäggväxt.

8. Ta kosttillskott

För att ytterligare stimulera din skäggväxt kan du överväga att ta kosttillskott. Tillskotten bör ses som just tillskott till din redan välbalanserade kost. Men du är ju här för att du vill få tips för att odla skägg och då räknas varje millimeter i skägglängd!

Såväl B-vitamin som D-vitamin, E-vitamin, järn, zink, magnesium och koppar är viktiga vitaminer och mineraler för din skäggväxt. Får du inte i dig tillräckligt mycket av dessa näringsämnen genom kosten? Då kan du med fördel ta hjälp av kosttillskott för att komma upp i rätt nivåer.

Andra viktiga näringsämnen och livsmedel som du kan överväga att ta som tillskott är C-vitamin, linfröolja, betakaroten och nässla.

9. Drick tillräckligt mycket vatten

Vi människor består till stor del av vatten. Det är viktigt att dricka tillräckligt mycket vatten varje dag för att rensa ut toxiner ur kroppen. Dessutom behöver du dricka för att ersätta det vatten som din kropp förlorar när du svettas.

Genom att dricka tillräckligt mycket vatten kan du säkerställa att din hy är mer hälsosam och att ditt skägg är fylligare. Detta kan tyckas självklart för många men tyvärr slarvar många män med vätskeintaget.

10. Stressa mindre

Vill du ha ett riktigt bra tips för att odla skägg? Försök att stressa mindre!

Vi moderna människor stressar i regel alldeles för mycket. När du stressar upp dig ökar utsöndringen av kortisol i kroppen. Detta påverkar din testosteronproduktion negativt. Som du säkert förstår har det därför även en negativ inverkan på din skäggväxt.

Stress kan också leda till att dina blodkärl drar sig samman. Om så sker blir det svårare för de näringsämnen som transporteras i blodomloppet att nå fram till hårsäckarna i ansiktet. Även detta påverkar din skäggväxt negativt.

Framför allt långvarig stress är väldigt skadlig för din kropp. Därför bör du försöka stressa mindre i vardagen. Ett tips är att börja meditera – du kommer förvånas över hur regelbunden meditation påverkar dig på olika sätt.

Stressa mindre så växer ditt skägg bättre!

11. Återhämta dig ordentligt

En annan viktig åtgärd för att odla ett hälsosamt skägg är att inte tumma på återhämtningen. Din kropp behöver ordentlig sömn för att testosteronproduktionen ska kunna gå på högvarv. Försök därför att sova åtminstone 8 timmar per natt. Och se till så att din sömn är oavbruten och håller en hög kvalitet.

Avslutande tankar

Jag hoppas att du har funnit dessa tips för att odla skägg användbara och nyttiga! Det är dock viktigt att betona att du inte behöver följa alla tipsen för att få en riktigt bra skäggväxt. Men om du känner att du vill försöka boosta den lite grann kan det vara en bra idé att se över dina vanor. Genom att optimera allt som kan optimeras har du åtminstone gjort vad du kan!

Liknande artiklar

About The Author